Verzorgingstips

Algemene tips van uw varenspecialist

 

Standplaats: De meeste soorten varens groeien het best op een enigszins schaduwrijke plaats waar hij gedurende de zomermaanden op het midden van de dag niet aan de felle zon is blootgesteld. Ook is beschutting tegen de wind aan te bevelen. Een paar soorten (zie het etiket) kunnen wel in de volle zon zolang de bodem voldoende vochtig is.
 
Bodemtype: In het algemeen is een humusrijke losse aarde het meest geschikt en zanderige klei het minst.
 
Watergift: Vochtig maar niet te nat want de meeste varens zijn geen moerasplanten.
 
Bemesting: Varens hebben weinig tot geen bemesting nodig. Wanneer alle bladeren geel kleuren kan dit op een gebrek duiden en kan men een lage dosering kunstmest toedienen. Teveel mest beschadigt de jonge bladeren en stoort de wortelontwikkeling.
 
Snoeien: Elke varen vernieuwt zijn bladeren continu. Dode en oude bladeren kunnen eventueel worden afgeknipt maar hoeft niet. Dit kan het best in het voorjaar na de vorstperiode worden gedaan waarbij men moet vermijden de nieuwe krullen te beschadigen.
 
Plagen: De voornaamste plagen die de varens bedreigen zijn slakken, rupsen, bladluis , varen mijten en de taxuskever. De voornaamste bedreiging vormen de slakken en het is aan te bevelen om hier op tijd tegen op te treden. In ieder tuincentrum zijn hiervoor middelen verkrijgbaar.